Island, havet och alla berättelserna

23 maj 2015. Nyheter

På söndag är festivalens tema sjö och båtliv och då går det inte att undvara berättelser om det lilla landet i Atlanten där berättarlusten spirat i tusentals år. Det handlar förstås om Island.

Säg Snorre och alla vet att det handlar om de isländska sagorna. Men hur mycket mer vet vi om de berättelser som en del har kallat för ”Nordens enda bidrag till världslitteraturen”?
Och vad har sagorna betytt och betyder för människorna på Island?

Geir Waage är präst i Reykholt sedan mer än 35 år. Det var just i Reykholt som Snorre bodde. I byn har Geir Waage tillsammans med forskare skapat ett Snorreinstitut som berättar om Snorres verk, den isländska sagan och samlar forskare från hela världen. När resenärerna på Sagomuseets Islandsresan i höstas besökte Reykholt träffade vi Geir och lyssnade på när han berättade om sitt liv med Snorre och vad sagan och berättelserna betytt för honom. Vi tänkte genast, att detta måste många fler i Sverige få höra. Och nu kommer Geir till Dannäs vid Bolmens norra strand och berättar på sin lättförståeliga nordiska. En liten by precis som Reykholt.

Med oss på Islandsresan var också Nanna Hermansson, ordförande i Samfundet Sverige och Island. Hon vet det mesta som är värt och veta om Island och verkar vara släkt eller bekant med de flesta nu levande islänningar. Vi glömmer aldrig den skröna som hon berättade om en resa längs Islands kust när hon var ung. Ja, man kan tro att det är 90 % påhitt och 10 % sanning, men i själva verket är det alldeles sant. Än en gång visade det sig att verkligheten överträffade dikten. När vi hade hört Nannas berättelse bjöd vi in henne på stående fot till årets festival. Så henne möter ni också i Dannäs.

Som grädde på moset medverkar María Arnardottir som är född på Island men nu verksam som skådespelare i Sverige. Hon bjuder kanske inte på grädde, utan på nog så bistra och förfärliga berättelser från sitt älskade hemland.

Kalaset börjar kl 14 i Dannäs församlingshem och pågår i två timmar. Alltså söndag 14 juni. Vad kan inte hända i en liten by norr om Bolmen!

23 maj 2015, 16.17

Dela denna sida: